Kumu dokumentaal
Animated Dreams Sleepwalkers Just Film Baltic Event
FILMIOTSING
Märksõna
Kuupäev
Kino
Režissöör
Programm
Päritolumaa

» Otsi



UUDISED
27.03.2007
Eesti nukufilmi rajaja lahkumine »

21.03.2007
TÄNA - Briti horrori eri Kinomajas »

15.03.2007
HÕFF tuleb taas! »


PÖFFI POSTILJON
PÖFFi postiljon
Tunne ennast
mugavalt - liitu
PÖFFi meililistiga ja
meie e-postiljon toob
värsked festivaliuudised
otse sinu
postkasti!
» Liitu


Tribuut - Neil Jordan

Kui keskmine filmisõber mõtleb Iiri kino peale, meenuvad talle tõenäoliselt esimese hooga kaks nime: Jim Sheridan ja Neil Jordan. Kahe peaaegu üheealise režissööri lavastajatöödest on üht-teist jõudnud ka Eesti kinoekraanidele, kuid mõlemad väärivad kindlasti suuremat tähelepanu kui filmiloojad, kelle teosed on ühtviisi armastatud nii kriitikute kui ka tavalise kinopubliku seas. Tänavu pakub PÖFF võimalust teha lähemat tutvust noorema, kuid produktiivsemaga neist.

1950. aastal sündinud Neil Jordan alustas loometegevust proosakirjanikuna ning selles vallas tegutseb ta filmitegemise kõrvalt tänapäevani. Jordani retrospektiivi korraldamise ajendiks ongi tema neljanda romaani “Vari” (“Shade”, 2004) ilmumine Krista Kaera tõlkes. Filmikarjääri alustas Jordan suhteliselt hilja, kuid alates 1982. aastal valminud esikteosest on ta nüüdseks jõudnud lavastada juba 15 täispikka mängufilmi, millest kolmandik jõuab PÖFFi publiku silme ette.

Mitmes Jordani teoses iseloomustab tegelasi kõrvalekalle “normaalsest” seksuaalsest sättumusest. Seda eripära on tunda ka tänavuses PÖFFi eriprogrammis: “Nutumängus” (1992) armub peategelane mehe kehasse vangistatud naisesse, “Intervjuu vampiiriga” kubiseb homoerootilistest pingetest ja filmi “Hommikusöök Pluutol” mehena sündinud kangelane nõuab, et teda hüütaks Patriciaks, mitte Patrickuks. Jordan, kelle käest on sageli küsitud säärase huvi põhjust, väidab, et talle avaldavad muljet inimesed, kes elavad sisse mingisse rolli ning jõuavad seeläbi lähemale iseenda tõelisele olemusele. Selsamal põhjusel armastab ta siiralt tööd näitlejatega, kes on valmis kehastama endast äärmuseni erinevat tegelast, kartmata, et see võib nende isiksust kahjustada.

Üks säärastest näitlejatest on kahtlemata Jordani igipõline lemmik Stephen Rea. Kahe mehe koostöö sai alguse juba Jordani esimeses mängufilmis, 1982. aastal valminud kriminaaldraamas “Ingel” ehk “Danny Boy”. Ühes kõrvalosas teeb Rea kaasa ka Jordani värskeimas teoses “Hommikusöök Pluutol”. Jordani kaasmaalasest kirjaniku Pat McCabe’i romaani ekraniseering on vääriline jätk lavastaja ja kirjaniku esimesele ühistööle „Lihunikupoiss”. Mõlema filmi juures tegutses McCabe ise kaasstsenaristina ning tema romaanide groteskselt lopsakat keelekasutust, mida filmis pole võimalik tervikuna edasi anda, kompenseerib olulisel määral fantastiline pildikeel ja sündmustikuga orgaaniliselt seotud muusikaline taust.


Eriprogrammi raames linastuvad Neil Jordani filmid:

HUNTIDE SELTSIS / THE COMPANY OF WOLVES
24. november 20:00, Vene Teater
 
NUTUMÄNG / CRYING GAME
24. november 22:15, Vene Teater

HOMMIKUSÖÖK PLUUTOL
/ BREAKFAST ON PLUTO
25. november 16:00, Vene Teater
2. detsember 22:00, Kinomaja - (kohtumine režissöör Neil Jordaniga)
5. detsember 17:00, Sõprus (kohtumine osatäitjaga - Ruth Negga, Shooting Star 2006)
10. detsember 16:30, Kosmos I


MONA LISA
/ MONA LISA
25. november 20:00, Vene Teater

INTERVJUU VAMPIIRIGA / INTERVIEW WITH THE VAMPIRE
 25. november 22:15, Vene Teater

Neil Jordani filmograafia

Ingel / Angel (1982)
Huntide seltsis / The Company of Wolves (1984)
Mona Lisa (1986)
High Spirit (1988)
Me ei ole inglid / We’re No Angels (1988)
Ime / The Miracle (1991)
Nutumäng / The Crying Game (1992)
Intervjuu vampiiriga / Interview with the Vampire (1994)
Michael Collins (1996)
Lihunikupoiss / The Butcher Boy (1997, PÖFF 1999)
Ühe armuloo lõpp / The End of the Affair (1999)
Hea varas / The Good Thief (2002, PÖFF 2003)
Hommikusöök Pluutol / Breakfast on Pluto (2005)












prg. mart kalmo | Netv Lemnu